13-10-2009

9 Oktober


Het hotel is een beetje vergane glorie, het zal ooit mooi geweest zijn maar had best een renovatie beurt nodig. Bij een zeer uitgebreide ontbijt werd er gezongen voor een gast, die was blijkbaar jarig. Vertrokken via Clanwilliam naar Citrusdal langs de Cedarberg. Prachtige uitzicht van bergen en dalen. Dit beschermd gebied is niet alleen gekend voor zijn bizarre rotsformaties, maar ook voor zijn rijkdom aan rotstekeningen die duizenden jaren geleden door de San zijn aangebracht.

Na een stop in Citrusdal waar ik slippers gekocht heb, wilden wij door de bergen heen naar Ceres. Na een paar kilometers hield de verharde weg op en wij kwamen weer op een piste terecht. Dat vond ik minder en zijn wij omgekeerd en via de gewone weg naar Piketberg waar wij een lekkere Caprese salade hebben gegeten.

Onderweg nog wat mensen aan het werk gezien. Ze konden ons niet begrijpen en wij hun ook niet. Het is wel zo dat er zijn 11 officiele verschillende talen in Zuid Afrika. Het grootste gedeelte spreekt: Zulu (22%) direct gevolgd door Xhosa (17%), Afrikaans (15%), Noord Sotho of Pedi (10%), Engels (9%), Tswana (9%) en Zuid Sothonees (7%).

In Piketberg waren wegwerkzaamheden en wij zijn verkeerd gereden en kwamen midden in een soort township terecht.
Met moeite de goede weg terug gevonden en wij zijn via Tulbagh, Worcester en Robertson in Ashton terecht gekomen bij Freddie de Wet, eigenaar van Excelsior wijnbedrijf. Wij kwamen dit soort Lodges tegen, typische constructie styl.

In Excelsior hebben wij kennis gemaakt met Freddie (was voor mij bekend door mails gezien hij een van ons leverancier is)
Visit van het bedrijf en meteen weer een proeverij gemaakt. Naderhand kon Marian haar eigen wijn samenstellen door een menging van 3 verschillende druivensoorten, alles voorzien van eigen etiket. Freddie gaf ons de sleutels van een golf kar en wij gingen de wijnvelden in tot aan de farm. Grappige ervaring.

Daarna zijn wij ontvangen door de kokkin Lizl en hebben wij een lekkere aperitief genomen (Excelsior Chardonnay Reserva) in de salon. Wat een prachtig huis.
's avonds gegeten gevolg door een gesprek met Lizl. Echt vriendelijk.

Geen opmerkingen: