16-10-2009

6 Oktober

Grijze dag vandaag, wij zijn toch niet hier gekomen om Hollands weer te hebben!
Na weer een super ontbijt, werden wij opgehaald door Danielle Le Roux, wijnmaakster van Baarsma South Afrika. Wij hebben de wijngaarden van Lyngrove bezocht en besproken met John, de wijngaardbeheerder. Ze waren bezig met het weghalen van de kleine dieven om de concentratie van de druiven te beheren.









Hier is ook te zien dat de bloem al goed gevormd is. Verder zijn wij naar Stellenboch gereden en wijn geproefd bij Stellenbosch-Hills waar Danielle ook een gedeelte van de wijnen van Lyngrove vinifieert. Bezoek aan de wijnkelders.







Verder naar JC Le Roux gegaan, een producent van mousserende wijnen volgens de traditionele methode (Zoals in de Champagnestreek). Hierook hebben wij een proeverij gehad met mousserende wijnen als aperitief. In het restaurant ter plekke gegeten. Ik had weer Prawns met calamaris, ham en aardbeien. Stellenbosch is ook bekend voor zijn aardbeien. 2e export product na de wijnen.


's middags bezoek aan Stellenbosch, stad van 60.000 inwoners, genoemd naar Simon van der Stel (Van der Stels bosch), die het gebied in november 1679 verkende toen het nog Wildenbosch geheten was, en zeer onder de indruk was van de pracht en de vruchtbaarheid ervan. Nog in datzelfde jaar vestigden de eerste kolonisten er zich.
Het is daarmee de oudste Europese nederzetting van Zuid-Afrika na Kaapstad.

In Stellenbosch is een van de bekendste universiteiten van het Afrikaanse continent gevestigd. De Universiteit Stellenbosch is inmiddels de enige Zuid-Afrikaanse universiteit die nog hoofdzakelijk Afrikaanstalig is. Hier wordt ook oenologie cursus gegeven. De studenten van de Universiteit Stellenbosch worden Maties genoemd, afgeleid van het Afrikaanse woord voor tomaat: tamatie. De universiteitskleur is namelijk rood. Danielle heeft ook haar oenoloog diploma hier gehaald.

Huizen met bekende Kaaps-Hollands gevel, en niet te vergeten Ome Samie se winkel. Een winkel die sinds haar oprichting zo'n 200 jaar geleden nog geen spat is veranderd! Hier kun je neuzen naar spullen uit vroegere tijden, zoals antieke gebruiksvoorwerpen, oude naaimachines en kleding, maar ook wijnen en vers fruit.


Hier is ook de 'Moederkerk' Nederduits Gereformeerde kerk in Stellenbosch.
Eind van de middag nog een proeverij bij Rust en Vrede met bijzondere mooie rode wijnen. Nog een kopje koffie gedronken bij Guardian Peak met mooi uitzicht op het dal.
's avonds zijn wij opgehaald door Danielle en haar man Jock. Wij hebben heerlijk gegeten bij Umami, een nieuw restaurant in de dorpstraat in Stellenbosch. Marian had Loin of Kudu, en ik had een antipasto van paddenstoelen (heel lekker en apart) en verder line fish (ik weet het merk niet meer) met polenta.


Hiernaast foto van Marian en Danielle naast een kunstwerk met 2 cheeta's.
Terug naar Lyngrove, afzakkertje genomen en naar bed.

Geen opmerkingen: